Stress therapie / burn-out therapie
Vaak gestrest en oververmoeidheid? Overweeg in therapie te gaan
In de hectische moderne samenleving voelt menigeen zich met enige regelmaat behoorlijk onder druk staan. Deze druk wordt met name veroorzaakt door kwesties die met werk en geld te maken hebben, maar ook situaties en verwachtingen op persoonlijk vlak kunnen leiden tot bijvoorbeeld stress. Wanneer je hier zo nu en dan een beetje last van hebt is dat op zich nog niet zo erg, maar als dit structureel wordt is dat toch echt een ander verhaal. Dan kan het namelijk ronduit schadelijk zijn voor je algehele gezondheid. Het is dan ook zaak om op tijd iets te doen met signalen die je lichaam je afgeeft. Een goede actie zou kunnen zijn om op z’n minst in stress therapie te gaan bij een professionele psycholoog.
Hoe wordt permanente stress doorgaans veroorzaakt?
Een structureel hoog stressniveau en een burn-out kunnen door tal van zaken worden veroorzaakt. Deze oorzaken komen vermoedelijk het vaakst voor:
- Een veeleisende baan waar je je niet gelukkig voelt of waar je heftige situaties meemaakt.
- Blijven doorwerken terwijl je lichaam aangeeft dat je moet rusten.
- Een relatie die moeizaam verloopt en op de klippen dreigt te lopen.
- Moeite hebben met onzekerheden over de toekomst.
- Moeite hebben met het feit dat je niet alles onder controle kunt hebben.
- Niet goed genoeg tegemoet kunnen komen aan je natuurlijke drang tot perfectionisme.
- Onzeker zijn op sociaal gebied.
Als je één of meerdere van de hierboven genoemde aspecten maar al te goed herkent, dan is de kans groot dat je inderdaad te maken hebt of krijgt met een hoog stressniveau en wellicht een burn-out. Symptomen die daad duidelijk naar verwijzen zijn voortdurende oververmoeidheid, prikkelbaarheid en futloosheid. Ook hoofdpijn en pijn elders in het lichaam kan het gevolg zijn van een burn-out.
Wat mag je van therapie voor stress en burn-outs ongeveer verwachten?
Wanneer je in burn-out therapie gaat, dan zal de psycholoog eerst uitgebreid de huidige situatie in kaart brengen. Aan de hand daarvan zal vervolgens een behandelplan uiteen worden gezet. Hoe dit plan eruit gaat zien valt op voorhand nog niet te zeggen. Dit kan namelijk bij elke persoon heel anders uitpakken. Zo wordt bij sommige cliënten met name aandacht besteed aan de manier van denken, terwijl bij anderen juist het gedrag zelf centraal staat. Bij de een wordt ook meer oplossingsgericht gewerkt dan bij de ander en ook kan de psycholoog ervoor kiezen met name naar het verleden of juist naar de toekomst te kijken.
Dit moet je weten over het herstel van een burn-out
Als je daadwerkelijk met een burn-out thuis zit en je je dus hebt ziek gemeld bij je werkgever, dan moet je erop rekenen dat je voorlopig even niet aan het werk gaat. Uiteraard geldt dat hoe ernstiger je klachten nu zijn, hoe langer het herstel kan duren. Alleen daarom al is het zo belangrijk dat je op tijd naar je lichaam luistert en even stopt met werken als het je te veel dreigt te worden. Het herstel van een burn-out duurt doorgaans minstens een maand of drie. Evenwel zijn er ook mensen die twee jaar of langer bezig zijn met herstellen.