Denk je gehoorverlies te hebben? Zo kom je erachter of je echt gehoorverlies hebt.

‘Wat zeg je?’ Oh ja, je snapt het al. ‘Sorry, kun je het nog één keer herhalen?’ Shit, weer niet gehoord. Misschien is het beter om maar te glimlachen en goedkeurend te knikken in de hoop dat er niks ernstigs werd vertelt. Vervelend is dat he, als je iemand voor de vijfde keer op rij niet verstaat. Wellicht vraag jij je af of je gehoorverlies hebt als je merkt dat je erg vraag na moet vragen wat iemand nou precies zei. Veel mensen komen deze situatie dagelijks tegen. Is het iets serieus en moet je direct op zoek naar een Gehoorbescherming op maat of valt het allemaal wel mee? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Hoe werkt ons gehoor systeem?

Het gehoorsysteem is behoorlijk complex. Ik ga het je proberen wat duidelijker te maken. Het gehoor bestaat uit vier hoofdonderdelen. Deze hoofdonderdelen zijn in staat om geluidsgolven op te pikken en dit vervolgens om te zetten in auditieve informatie voor je hersenen. Je buitenoor is je oorschelp met kraakbeen. De functie hiervan is om geluidsgolven op te vangen en deze door te sturen naar je trommelvlies, waardoor deze gaat trillen. In het middenoor zitten minuscule gehoorbeentjes die door de beweging van het trommelvlies het geluid activeren en versterken. Zodra er zenuwprikkels worden gevormd en signalen worden doorgegeven aan de auditieve cortex in je hersenen, krijgt het geluid betekenis, waardoor het wordt herkend.

Verschillende soorten gehoorverlies

  • Perceptief gehoorverlies: je haarcellen die de zenuwprikkel doorgeven zijn óf verzwakt, of ze werken helemaal niet meer. Dit is vaak het gevolg van ouderdom of schade dat veroorzaakt is door harde geluiden. Hiervoor kun je een en Gehoorbescherming op maat voor laten maken.
  • Geleidingsverlies: je binnenoor kan minder goed worden bereikt, doordat je trommelvlies is beschadigd of het binnenoor niet goed kan worden bereikt.
  • Gemengd gehoorverlies: wanneer er sprake is van beide soorten gehoorverliezen.


Als je het gevoel hebt echt last te hebben van gehoorverlies, kun je altijd een afspraak maken met een arts. Je kunt advies krijgen van hem of haar en je kunt dan een en Gehoorbescherming op maat aanschaffen. Wacht niet te lang op het laten nakijken van je gehoor. Bij twijfel kan het nooit kwaad om eens een afspraak te maken.