Wat maakt gokken zo verslavend?
Het is lastig om aan te geven wanneer er nu precies sprake is van een gokverslaving. Over het algemeen wordt gesteld dat er sprake is van een verslaving wanneer de verslavingsbron je leven beheerst en je niet meer op een normale manier je dagelijkse bezigheden kan uitvoeren. Maar bijna iedereen gokt wel eens, online en offline, en er zijn best veel verschillende soorten kansspelen waarmee geld teruggewonnen kan worden. En, ironisch genoeg, op geld rust nog altijd een soort van taboe/schaamte, want makkelijk erover praten gebeurt weinig. Wat maakt gokken dan zo verslavend, als we eigenlijk best vies zijn van geld?
Biologische factor
Genetisch gezien is de ene persoon gevoeliger voor het ontwikkelen een gokverslaving dan de ander. Dit heeft te maken met bepaalde stoffen in de hersenen. Deze zogenaamde boodschapperstoffen zijn in grotere hoeveelheden aanwezig bij mensen met een gokverslaving dan mensen zonder verslaving. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat diverse factoren op gebied van neurobiologie, neurocognitie en genetica ten grondslag liggen aan het ontstaan van een gokverslaving. Die combinatie van factoren, in combinatie met langdurige blootstelling, bevorderen de gokverslaving.
Psychologische factor
Daarnaast spelen diverse psychologische factoren een rol bij het ontstaan van een gokverslaving. Zo weten we uit onderzoek dat gokverslaafden veel vaker kampen met psychische stoornissen, maar ook problemen kunnen hebben met substanties. Verder zijn er een aantal belangrijke psychologische mechanismen die een rol spelen bij de verslavende werking van gokken:
– De onregelmatige onderbrekingen van winstuitkeringen bij gokspellen zoals fruitautomaten en roulette;
– Cognitieve illusies, waarbij men bijvoorbeeld veel aandacht heeft voor winsten;
– Inzet, want hoe hoger hoe verslavender, en het idee dat men zelf invloed kan uitoefenen op de uitkomst van het kansspel. Dit wekt dan de indruk dat kansspelen gaan om behendigheid, in plaats van om kans, zoals de naam ‘kansspel’ suggereert.
– De rol van verwachtingen die de persoon schept;
– Als laatste zijn er een aantal spelmechanismen die een hoog verslavingspotentieel hebben. Deze kansspelen maken gebruik van korte uitbetalingsintervallen, welke sterk samen lijken te hangen met gokverslaving. Kansspelen waarbij er tussen inzet en uitkomst een langere periode zit, zoals loterijen, kennen een veel kleinere kans op het vormen van een gokverslaving.
Sociale factoren
De derde factor die van invloed is bij het zo verslavend maken van gokken, is de sociale factor. Sociale factoren zijn van invloed bij af en toe meedoen aan een kansspel, maar ook bij een gokverslaving. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die dichtbij casino’s wonen of in achterstandswijken gevoeliger zijn voor een gokverslaving. Maar ook wet- en regelgeving hebben invloed op het ontstaan van een gokverslaving.
Als laatste zien we ook steeds meer dat een game- en gokverslaving hand in hand gaan. Zeker online, waar in games reclame wordt gemaakt voor kansspelen, is het onderscheid vaak niet meer goed te doorgronden.