Drie dingen die je moet weten over benzodiazepines

3 dingen die je moet weten over benzodiazepines

Benzodiazepines zijn licht rustgevende middelen, die vaak worden gebruikt, omdat ze slaap bevorderend werken en angst verminderen. Wanneer je leven negatief wordt beïnvloed door deze klachten, kun je met de huisarts overleggen, of een recept voor dit middel uitkomst kan bieden. Vroeger werd dit middel door de zorgverzekering vergoed, maar door misbruik is dit vaak niet meer het geval. Bij andere doelen dan het gebruik als slaapmiddel of angstremmer, wordt het vaak wel nog door de verzekeraar vergoed. De reden van gebruik is dus belangrijk.

Benzodiazepines zijn een verslavend middel
Wat de reden ook is voor je gebruik van dit middel, het werkt verslavend en vraagt dan ook om een bewuste periode van afbouw. Overleg altijd met de behandelend arts hoe jij je gebruik gaat terugbrengen. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, zoals de reden en duur van je medicijngebruik en de hoogte van de dosering gedurende die periode. Vaak wordt tijdens het afbouwen van de medicatie met andere therapieën ondersteuning geboden, zodat er wel gewerkt wordt aan de reden waarom je in de eerste plaats dit medicijn bent gaan gebruiken. Gebruikte je het als slaapmiddel? Dan kan een ontspanningstechniek onderdeel uitmaken van de therapie. 3 dingen die je moet weten over benzodiazepines

Steeds hogere dosering nodig voor hetzelfde effect
Doordat je lichaam went aan het middel dat je slikt, dien je een steeds hogere dosering te nemen om hetzelfde rustgevende effect te bereiken. Dit werkt de verslaving natuurlijk nog eens extra in de hand.

Ontwenningsverschijnselen en bijwerkingen die op kunnen treden
Benzodiazepines kunnen diverse bijwerkingen hebben. Zo is het bekend dat je overdag slaperig kunt zijn of je concentratie te wensen over laat. Ook kan het je eetlust beïnvloeden en kun je opvallend zwaarder worden. De ontwenningsverschijnselen liegen er ook niet om. Waar je het middel voor bent gaan slikken, zijn nu de verschijnselen die kunnen optreden bij het stoppen met de medicatie. Dus je kunt er weer slapeloos en angstig van worden. Daarnaast kun je ook sterker gaan zweten, tintelingen in je lichaam voelen of problemen met je maag en darm krijgen.